donderdag 25 maart 2010

Nedda maakt eigen versie van Antwerpse meerpaal voor Expo 2010 in Shanghai

Antwerpen, 25 maart 2010 • Nedda is een van de eersten die een eigen invulling hebben gegeven aan de Bollart. Dit zit- en rustobject is het eerbetoon dat Patrick Villas bracht aan de stilistische schoonheid van de Antwerpse meerpaal. Deze nieuwe kunstuitgave werd trouwens geselecteerd voor het Belgisch-Europees paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai. Daar zullen tot en met oktober 2010 elk uur zo’n 5000 bezoekers voorbijwandelen. 



Kunstenaar-designer Patrick Villas ‘herontdekte’ de Antwerpse meerpaal. De benaming Bollart – ‘bollard’ in het Frans en Engels – verwijst naar het toevoegen van een extra creatieve dimensie aan het authentieke ontwerp. Na drie jaar research kunnen nu diverse toepassingen worden gerealiseerd. Door het ontwerp van de oorspronkelijke Antwerpse meerpaal in een hanteerbaar materiaal uit te voeren, blijkt het niet alleen een icoon van verstandhouding te zijn, maar het is tevens een multifunctionele getuigenis: het rustpunt bij uitstek, primair en zonder franjes, nl. een stoel.

“Havens zijn de poorten van de samenleving en meerpalen het symbool van de gastvrijheid. In heel wat bolders, zoals meerpalen in de volksmond genoemd worden, lieten Antwerpenaren en bezoekers door de eeuwen heen allerlei sporen na: graffiti van ontboezemingen. De Antwerpse Bollart staat immers niet voor bekrompenheid, maar voor vooruitgang, wars van taboes: onderling respect, vrije meningsuiting en het kleurrijke van het multiculturele”, aldus Patrick Villas.

hun eigen plastische visie aan de Antwerpse meerpaal. Ze onderstrepen daarmee de symbolische waarde van deze bakens van gastvrijheid aan de oevers van de Schelde. De eerste twee bijzondere Bollarts zijn van de hand van Nedda en Dr. Hugo Heyrman. Binnenkort worden vier andere speciale edities van de Bollart onthuld.

Warmtegevoelig


Nedda accentueert met haar creatie van de Antwerpse Bollart de authentieke aaibaarheidsfactor van de meerpaal: “Elke Bollart draagt een geschiedenis over de geneugten van het bestaan. Wie zoende wie op welke Bollart? Wie wachtte er op een behouden thuiskomst? Wie hoorde er het zinderen van een actieve samenleving?” Nedda maakt die sporen terug zichtbaar door op een monochrome Bollart warmtegevoelige verf aan te brengen die, indien de temperatuur behaaglijk is, de minste aanraking tijdelijk duidelijk visualiseert.

De installatie van diverse kunstuitvoeringen van de Antwerpse Bollart zal deel uitmaken van de inrichting van het Belgisch-Europees paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai, De Wereldtentoonstelling opent haar deuren op 1 mei 2010. Er worden zo’n 70 miljoen bezoekers verwacht.

Na de Expo 2010 zal de Bollart-installatie opgenomen worden in de permanente collectie van het in China nog op te richten Museum van België en de Europese Unie.


www.bollart.be